top of page

Wijziging in de Huisvestingswet, veel gestelde vragen

Gemeenten krijgen extra mogelijkheden om huurwoningen, nieuwbouwwoningen en bestaande woningen beschikbaar te maken voor groepen die er anders niet tussen komen. Dat maakt het voor mensen met een gewoon inkomen meer haalbaar om een betaalbare woning te vinden.


Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Mag een verkoper met deze regeling zijn huis nog verkopen voor de prijs die hij wil? Ja. De verkoper bepaalt zelf de vraagprijs en aan wie hij verkoopt op basis van de binnengekomen biedingen. Dat betekent dus ook dat hij iedere verkoopprijs zowel boven als onder de 355.000 euro gewoon mag accepteren. Wel is het zo dat de gemeente kan bepalen dat als de koopsom onder de €355.000 ligt, deze woning alleen bewoond mag worden door mensen met een middeninkomen.


2. Krijgt de verkoper een lagere prijs voor de woning als hij deze verkoopt?

Mogelijk wordt de groep potentiële kopers wat kleiner. Dit kan een effect hebben op de verkoopprijs. Tegelijk kan de gemeente alleen een vergunning invoeren als er lokaal een flinke mismatch is tussen het aantal woningzoekers en het aanbod aan betaalbare woningen. Dat betekent in de praktijk dat er voldoende geïnteresseerde kopers blijven die de woning voor een marktconforme prijs zouden willen kopen. Andersom geldt: als een woning rond de grens van €355.000 te koop wordt aangeboden, kan een koper ervoor kiezen om meer dan €355.000 te bieden zodat hij geen vergunning nodig heeft om in de woning te mogen wonen. Dit kan ertoe leiden dat de verkoper een hogere prijs krijgt voor de woning.


3. Moet de verkoper een vergunning aanvragen?

Nee, dat hoeft niet. Alleen de koper moet mogelijk een vergunning aanvragen om in de woning te mogen wonen, bij een gemeente die daarom vraagt.


4. Ben ik verplicht om mijn woning alleen te verkopen aan iemand die al in mijn gemeente woont of een 'vitaal beroep' heeft zoals leraar of verpleegkundige?

Het verkoopproces blijft zoals het nu is. Je mag je woning aan iedereen verkopen en bent dus niet verplicht om je woning aan een bepaalde doelgroep te verkopen. Voor bestaande koopwoningen kan een gemeente alleen een inkomenseis stellen aan de koper, en geen andere eisen zoals lokale binding of een vitaal beroep.


5. Is dit een inbreuk op het eigendomsrecht?

Als er al een inmenging is op het eigendomsrecht dan is dit minimaal. De maatregel is voorzienbaar en kenbaar, dient het algemeen belang en is proportioneel. Lage en middeninkomens krijgen namelijk meer kans om een koopwoning te kopen. De minimale inbreuk op het eigendomsrecht is daarmee gerechtvaardigd.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page