top of page

Rookmelders verplicht in iedere woning

Op 1 juli 2022 moeten alle woningen voorzien zijn van rookmelders. Voor zelfstandige woningen geldt één rookmelder per verdieping. Voor kamerwoningen geldt één rookmelder per kamer. Ook moeten besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder.


Wie betaalt de rookmelders?

Bij een huurwoning is er soms discussie over wie welke kosten dient te dragen. Daarom is opgenomen dat de verhuurder de plaatsingskosten en aankoop van rookmelders betaalt.


Onderhoud rookmelder

Het onderhoud komt ten laste van de huurder. Het onderhoud is bijvoorbeeld het tijdig vervangen van de batterijen.

  1. Test tenminste 1 keer per maand de rookmelder. In de meeste gevallen is hiervoor een testknop op de rookmelder voorzien. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.

  2. Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Dit kan met een stofdoek, of eventueel met uw stofzuiger. Dat zorgt er voor dat de detectiekamer steeds vlot toegankelijk is en er sneller rook gedecteerd wordt. Het vermindert ook het risico op valse alarmen door ophopend stof in de detectiekamer.

  3. Haal nooit de batterij uit de rookmelder, tenzij om die te vervangen. Het kan helpen om ook voor de vervanging van batterijen een vast moment in te plannen, zeker in het geval van melders op een 9V-batterij die jaarlijks vervangen moeten worden, bijvoorbeeld bij de overgang van zomer- naar winteruur. Bij sommige rookmelders kan je zelfs de batterij niet vervangen. De batterij heeft in dat geval vaak 10 jaar levensduur.

  4. Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe. De detector kan anders hierdoor slecht functioneren. Bron: Brandbeveilingshop


Vervangen rookmelder

Na ongeveer 10 jaar dient de rookmelder vervangen te worden. Deze kosten zijn ten laste van de verhuurder.


Minister Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Daarom wil ik het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw maar ook voor bestaande bouw.”

234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page