top of page

Huurverhoging na verbetering huurwoning?


Gaat de huur omhoog na verbetering van mijn huurwoning? Na verbetering van uw huurwoning (renovatie) betaalt u meestal een hogere huur. Maar alleen als u vooraf toestemming hebt gegeven voor de verbetering. Of, als het gaat om een woningcomplex van 10 of meer woningen, als minimaal 70% van het complex waar u woont met de renovatie heeft ingestemd. Of als de rechter het renovatievoorstel van de verhuurder redelijk vond. Voor onderhoud, zoals reparaties of kozijnen vervangen betaalt u géén huurverhoging.


Meer punten na verbetering van uw woning.

U gaat meestal een hogere huur betalen als uw woning is verbeterd. Dat kan alleen het geval zijn als uw woning door de renovatie meer voorzieningen heeft, waardoor de woning meer comfort heeft. Krijgt uw woning bijvoorbeeld dubbelglas of een 2e toilet? Dan is er meer comfort en heeft uw huurwoning meer punten. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn.


Voorwaarden huurverhoging na woningverbetering.

Uw verhuurder mag de huur na woningverbetering verhogen onder de volgende voorwaarden:

  • U heeft als huurder vooraf toestemming gegeven voor de woningverbetering. Of u heeft de renovatie van het complex waar u woont moeten toestaan.

  • De verbetering zorgt voor meer comfort dan de oude situatie. Bijvoorbeeld met een 2e toilet, dubbelglas, of centrale verwarming.

  • De nieuwe huur is niet hoger dan toegestaan bij het nieuwe puntenaantal.

  • De huurverhoging is redelijk voor de kosten die uw verhuurder heeft gemaakt.


Uitgebreide verbetering.

Na een grote verbouwing kan de woning sterk lijken op nieuwbouw. Alles in de woning is verbeterd. En de woning is nu net zo zuinig als nieuwbouw. Zo’n verbetering heet een hoogniveaurenovatie. U krijgt dan meer punten over de WOZ-waarde.

Is er geen sprake van een hoogniveaurenovatie? Maar heeft de verbetering meer dan € 10.000 gekost? Dan krijgt de woning 0,2 punten extra voor elke € 1.000 investering. Dit geldt in het jaar van de verbetering en de 5 hele jaren daarna.

Stel: een verbetering kost € 50.000. Deel 50.000 door 1.000. Dit geeft 50. Vermenigvuldig 50 met 0,2. Dit geeft 10 punten extra. Dit betekent een hogere maximale huur in het jaar van de verbetering en de 5 hele jaren daarna.


Onderhoud: geen huurverhoging.

(Groot-)onderhoud is geen reden voor een extra huurverhoging. Onderhoud is bijvoorbeeld:

  • oude kozijnen vervangen;

  • schilderwerk;

  • reparaties.

Soms vindt tijdens de woningverbetering ook (groot)onderhoud plaats. Alleen de verbeteringen voor meer comfort geven een huurverhoging. Het onderhoudswerk niet.


Niet eens met de huur na woningverbetering?

Het is verstandig om de afspraak voor de verbetering schriftelijk vast te leggen met uw verhuurder. Of de huurverhoging redelijk is kunt u laten toetsen door de Huurcommissie. Bent het niet eens met de huurverhoging na verbetering van uw huurwoning? Dan kunt u de Huurcommissie vragen om de huurverhoging te beoordelen. Dit moet u doen binnen 3 maanden na de renovatie. Ook uw verhuurder kan de huurcommissie inschakelen.

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page