top of page

Verschil tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector.


Wat is het verschil tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?

Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kunt u ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet.


Regels sociale huurwoning.

Om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen, gelden er regels voor de huurprijs van sociale-huurwoningen:


Regels woning vrije sector (woningen met een geliberaliseerd huurcontract)

Huurt u een woning in de vrije sector? Dan gelden minder regels voor de huurprijs dan bij een sociale-huurwoning:

  • geen maximale huurprijs voor de woning;

  • geen maximale jaarlijkse huurverhoging: behalve als dat in het huurcontract staat;

  • het puntensysteem geldt niet;

  • u komt niet in aanmerking voor huurtoeslag;

  • bij onenigheid moet u naar de rechtbank en niet naar de Huurcommissie. Soms kunt u nog wel voor advies naar de Huurcommissie stappen (niet voor een uitspraak). Dit kan alleen als in uw huurcontract staat dat u bij geschillen over huurprijs of servicekosten naar de Huurcommissie kunt. 

Ging uw huurcontract de afgelopen 6 maanden in? Dan kan de Huurcommissie wel voor u nagaan of de huurprijs van uw geliberaliseerde woning terecht is.

De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De huurbescherming bij huurbeëindiging is wel hetzelfde als bij sociale huurwoningen.


1e maand huur bepaalt type huurwoning.

De 1e maand huur (kale huurprijs) die u betaalde toen u in uw huidige woning ging wonen, bepaalt of u sociale-huurwoning hebt of niet. Dit is de aanvangshuurprijs. Was die hoger dan de huurliberalisatiegrens van toen? Dan is het huurcontract geliberaliseerd (vrije-sectorwoning).


Zelfde woning, andere huurprijs.

Wanneer u het huurcontract tekent, gaat u akkoord met de huurprijs die de verhuurder op dat moment vraagt. Dit betekent soms dat uw buren die al langer in eenzelfde soort huis wonen, (veel) minder huur betalen. Wilt u weten of u niet teveel betaalt? Dan kunt u de beginhuurprijs in de eerste 6 maanden van uw huurcontract laten toetsen door de Huurcommissie. Dat kan ook als u een huis in de vrije sector huurt.

De huur die u voor een sociale-huurwoning betaalt, hangt ook af van uw inkomen. Als u meer verdient, betaalt u vaak ook meer huurverhoging. De overheid wil zo scheefwonen tegengaan.


Huur boven liberalisatiegrens soms toch sociale huurwoning.

Verhuurders mogen de huur van uw sociale-huurwoning verhogen tot boven de liberalisatiegrens. Is uw huis van hoge kwaliteit met voldoende woningwaarderingspunten? Dan kan de huur uitkomen boven de liberalisatiegrens. Maar omdat uw huurcontract niet verandert, gelden voor u nog steeds de regels van een sociale-huurwoning. Verhuist u en komt er een nieuwe huurder in uw woning? En is de huur nog steeds boven de liberalisatiegrens? Dan wordt hetzelfde huis voor de nieuwe huurder een vrije-sectorwoning.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page